Skip to main content

Iδέες αυτοματισμού για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας στο έξυπνο σπίτι

Συχνά μιλάμε για τα έξυπνα σπίτια χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα έξυπνο σπίτι. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος πραγμάτων που μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε ή να ελέγξουμε, που δεν υπάρχει απλή απάντηση. Aξίζει να παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα για δύο λόγους. Πρώτον, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε καλύτερα στην ερώτηση «τι είναι ένα έξυπνο σπίτι» με ορισμένες πρακτικές, πραγματικές λύσεις. Και δεύτερον, η χρήση μερικών παραδειγμάτων θα σας εμπνεύσει να εμπλουτίσετε το δικό σας έξυπνο σπίτι και να βελτιώσετε το τρόπο ζωής σας. Η onoffelectric ακούει τα θέλω και τις ανάγκες σας και προτείνει βελτιστοποιημένες λύσεις αυτοματισμού για την δική σας καλύτερη διαβίωση.

Μην αφήνετε την πόρτα ξεκλείδωτη

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση σε ένα πρόβλημα που έχουμε συναντήσει: τα μικρά ενήλικα παιδιά που μερικές φορές έρχονται σπίτι το βράδυ αφού έχετε πάει για ύπνο και δεν θυμούνται πάντα να κλειδώνουν την πόρτα. Δεδομένου ότι έχετε εγκατεστημένο στην κεντρική πόρτα μία έξυπνη κλειδαριά βάλτε το έξυπνο κέντρο του σπιτιού να κλειδώνει αυτόματα την πόρτα εάν είναι ανοιχτή για πέντε λεπτά. Εάν αποφασίσετε να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν θα κλειδώσετε τον εαυτό σας. Η κλειδαριά μπορεί να ανοίξει από το τηλέφωνο ή το ρολόι, αλλά διαθέτει και σύστημα εισαγωγής πληκτρολογίου.

Ξεκινήστε σωστά το πρωί

Ξυπνάτε συγκεκριμένη ώρα τα χαράματα και θέλετε ένα φως στην κουζίνα για να μην πηγαίνεται στα τυφλά. Πόσες φορές όμως είναι αυτές που η ώρα της αφύπνισης μπορεί να είναι λίγο αργότερα αφού πατήσατε το snooze, ή ακόμα και νωρίτερα. Το να το προγραμματίσετε με την ώρα είναι αρκετά εύκολο. Μπορεί αυτό να γίνει από μία ρουτίνα που κάνετε πριν πάτε στη κουζίνα. πχ αν κάνετε ντους και ανοίγετε τον εξαεριστήρα τις πρωινές ώρες, αφού κλείσετε να ενεργοποιείται αυτόματα το φως της κουζίνας. Μήπως να ανάβει και η καφετιέρα;

Προσέχετε τα παιδιά ή τα κατοικίδια όπως χρειάζεται

Μήπως έχετε κατοικίδιο που έχει μάθει να ανοίγει τις πόρτες. Πόσες φορές κάθεστε και παρατηρείτε τις κάμερες τι κάνει με τις ώρες. Μπορείτε με ένα απλο αισθητήρα να ενεργοποιείτε την κάμερα ενός δωματίου και να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν γίνεται αυτό. Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα παιδιά που βγαίνουν από την πίσω πόρτα στον κήπο σας: Προσθέστε έναν μαγνητικό αισθητήρα στην πόρτα και ενεργοποιήστε την κάμερα web για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά παίζουν με ασφάλεια.

Η δύση του ηλίου είναι ένα εξαιρετικό έναυσμα για φωτισμό εσωτερικών χώρων

Ένας από τους πιο κοινούς αυτοματισμούς είναι το άναμα των φώτων εξωτερικού χώρου κατά ή λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Είναι εύκολο να το κάνετε και παρόλο που ο ήλιος δύει σε ελαφρώς διαφορετική ώρα κάθε μέρα, τα περισσότερα λογισμικά smart home hub μπορούν να προσαρμοστούν για αυτό. Μήπως όμως θα θέλατε και ένα σταθερό φωτισμό στο γραφείο όταν δουλεύετε χωρίς να σας αποσπάει την προσοχή σας; Ένας αισθητήρας και ενας dimmable φωτισμός θα μπορούσε να κρατήσει την ισσοροπία χωρίς να σας κουράζει. Επίσης όταν λείπετε θα μπορούσαν τα φώτα να είναι σβηστά και μέχρι να φτάσετε στο σπίτι να τα βάλετε να ανάβουν με βάση το geofencing, το άνοιγμα μιας γκαραζόπορτας ή κάποιον άλλο μηχανισμό.

Ενεργοποιήστε ρουτίνες και σενάρια που βασίζονται σε συμβάντα ημερολογίου

Έχετε μια ρουτίνα / σενάριο για να κάνετε γιόγκα. Μέσω φωνιτικής εντολής στην Alexa ή τον Βοηθό Google τρέχετε το σενάριο «Γιόγκα», η τηλεόρασή ανάβει, η θερμοκρασία του δωματίου γυμναστικής κατεβένει στους 26 βαθμούς και τα φώτα Philips Hue ανάβουν στο χρώμα τις επιλογής σας. Αυτό είναι χρήσιμο, αλλά μπορείτε να το πάτε ακόμα παραπέρα. Δοκιμάστε να συνδέσετε το IFTTT στο Ημερολόγιο Google και μια υποστηριζόμενη συντόμευση ή σενάριο οικιακού αυτοματισμού. Δημιούργηστε μια εκδήλωση γιόγκα στις 9 π.μ. ως έναυσμα στο ημερολόγιό για να ενεργοποιήσετε μια παρόμοια ρουτίνα.